lördag 17 maj 2014

Vår sena Södertörnsvår

Vi har ett oväntat kustnära klimat på min del av Södertörn, beroende på att inte långt härifrån vinklar Södertörn ut mot Dalarö och ned mot Nynäshamn, vilket ibland bjuder på en del oväntade väder- och klimatfenomen. Ibland kan dimman dra in som ridåer och svepa in oss i ett vitt töcken på ingen tid alls. Och ibland ligger vi rakt i snökanonernas siktlinje.

Litet senare än Kungsträdgården - men lika vackra

Det gör också att vi i regel får en sen vår. Ofta ligger vi ett par veckor efter Stockholm och inlandet så först nu har vårt japanska körsbärsträd på hörnet börjat blomma.

Hoppas på vackra, vita syrener vid porten i år!
I vår hoppas jag också på syrener, vita syrener vid porten. För ett par år sedan, just när den vuxit till imponerande höjd och ymnighet, råkade kvarterets syrener ut för en beskärning som mest av allt liknade en motorsågsmassaker. Det var bara stubbar kvar.

Det året blev det inga syrener. Och i fjol hade syrenen vid porten blivit massakrerad under en upplogad snövall så de nya, unga skotten låg platt ann mot marken. Inga blommor, då heller. I år ser det mer lovande ut. Hoppas. Hoppas. Jag har saknat mina vackra, vita syrener.

Säkra vårtecken
Ett annat efterlängtat vårtecken är liljekonvaljerna. Jag har ännu inte sett några här nere, men väl i Handen - som har ett mer inlandsbetonat klimat.

I Handen har granarna också börjat skjuta skott och har en läckert vårgrön frans. Har ni någon gång rört vid späda granskott? Om inte, så pröva någon gång, de är förbluffande silkesmjuka. Men vänta inte för länge för i så fall förvandlas den mjukaste frans av späda granskott till stickande barr.

Ett sprudlande vårtecken
Ett annat säkert vårtecken är att fontänen i Rudan, just vid Handens station, nu är i gång igen för säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar