torsdag 11 februari 2016

Andalusisk fisksoppa

Andalusisk fisksoppa var en stor favorit i min familj. Det här är den variant av receptet vi använde - minus musslorna, som p g a min allergi fick utgå.

I originalreceptet hade man utöver riset också potatis, vilket vi fann litet väl mäktigt.

Denna fisksoppa, som får sin härligt gula färg av saffran, är inte bara mättande och värmande - den är otroligt god.


Ingredienser
(4 - 6 portioner)

Huvudingredienser
  • 1 paket fryst torsk
  • 1 stor purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 – 2 deciliter ris
  • 1 påse saffran
  •  ½ – 1 kilo räkor
    (gärna färska, men frysta går också bra)
  •  1 stor burk musslor
    (vilket vi brukade utesluta och ersätta med mera räkor)
  •  3 – 4 medelstora morötter
  •  Litet lök
Fiskbuljong
  • 1 liter vatten
  • 1 deciliter olivolja
  • 4 tärningar fiskbuljong
    (vill du ha mer buljong så ta 1 tärning buljong till ½ liter vatten)
Kryddor
  • Salt, vitpeppar
Garnering
  • 1 knippa persilja


Så här gör du
  1. Ta fram den frysta torsken och låt den tina.
  2. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna.
  3. Skär morötterna i skivor och purjolöken i tunna ringar.
  4. Skala vitlöksklyftorna och krossa eller pressa dem. Hacka löken fint.
  5. Häll olivoljan i buljongen. Blanda i saffran, vitlök, lök. ris, morötter och purjolök.
  6. Låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av och krydda efter behov.
  7. Skär torsken i bitar. Lägg fisken i grytan ca 20 minuter före servering (eller så lång tid det står angivet på förpackningen att fisken skall koka).
  8. Lägg i räkor (och eventuella musslor) cirka 5 – 6 minuter före servering.
  9. Smaka av och krydda eventuellt extra
  10. Klipp persiljan fint och strö över soppan innan den serveras.


Servera gärna med varmt bröd och ost

Aina Nielsens variant av detta populära recept

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar