torsdag 18 februari 2016

Fryst glasskaka med citrussmak och krossad choklad

Den här glasskakan med fräsch citrussmak (som går att variera om man så önskar) och krossad choklad var en populär dessert, speciellt på sommaren.


Ingredienser
(ca 8 -10 portioner)

Huvudingredienser
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 2 deciliter cremè fraiche
  • 1 deciliter socker
Frysning
  • En form som tål att förvaras i frysen, gärna en kakform med mönster.
    Att frysa kakan i en kransform med mittpelare ger dekorativa serveringsmöjligheter.

Smaksättning - kan varieras
  • 3 apelsiner (gärna blodapelsiner)
    kan varieras med citroner eller lime istället om man önskar en annan smak.
  • 1 kaka blockchoklad med apelsinsmak
    (kan bytas ut mot blockchoklad med pepparmintssmak om man föredrar det).


Så här gör du
  1. Pressa apelsinerna (eller citronerna) och sila bort eventuella kärnor. Om man väljer citronsmak kan man även riva en del citronskal.
  2. Gör chokladkross, antingen genom att skära blockchokladen i mycket tunna strimmor med kniv eller genom att köra den i en mixer.
  3. Vispa upp grädden och tillsätt sockret. Rör ned crème fraiche i vispgrädden.
  4. Rör ned den krossade chokladen och saften från de pressade apelsinerna (eller citronerna) i gräddkrämen. Om man valt citronsmak kan man tillsätta litet rivet citronskal.
  5. Häll gräddkrämen i en form som tål att förvaras i frysen.
  6. Frys i minst 5 timmar, helst över natten. Rör om efter ½ timme. Rör om efter en timme. Rör om ytterligare någon gång medan glassmeten fortfarande är rörbar.
Serveringstips
  • Tina kakan något före serveringen, så kommer smaken bäst till sin rätt.
  • Servera gärna jordgubbar, hallon eller andra bär till. Alternativt en fruktsallad. Om man fryst kakan i en kransform är det dekorativt att servera en del av bären i hålet mitt i kakan.
  • Servera gärna kaffe, likör eller dessertvin till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar